Az Új Főnix Terv részeként 8 milliárd forintot fordít a város a Debreceni Ipari Centrum kialakítására és fejlesztésére. A Mikepércsi út végén, a repülőtér mellett található gazdasági övezetben a tervek szerint akár 10-15 ezer ember is dolgozhat majd. A 200 hektárnyi, városi tulajdonú terület közművesítésén már dolgoznak a szakemberek. Építik a víz- és szennyvízhálózatot, valamint az elektromos hálózatot, illetve hamarosan épülhet a gázhálózat is.

A Debreceni Ipari Centrum új távlatokat nyit a területén működő cégek számára. Célja, hogy a modern kor igényeit is kielégítő feltételeket, lehetőségeket kínálva teremtse meg a működés megbízható hátterét. Legfőbb küldetése, hogy előmozdítsa a partneri, beszállítói kapcsolatok, kölcsönösen előnyös együttműködések létrejöttét az ott működő vállalkozások között. Olyan üzleti közösség kialakításán dolgozik, amely az Ipari Centrum magas színvonalú szolgáltatásaival együtt a stabil működés biztonságát és az üzleti fejlődés lehetőségét kínálja a cégeknek. Kiváló minőségű belső úthálózat, széles körű szolgáltatási rendszer és magas színvonalú tereprendezés teszi a gazdasági övezetet olyan prémium ipari centrummá, mely a cégek és alkalmazottak számára az igények professzionális szinten való kielégítését nyújtja. 

A területen két közműudvar lesz, a déli már kész, az északi kialakítása folyamatban van.  
 
A terület megközelítését is javítja az önkormányzat. Erre 2 milliárd 35 millió forintot nyert a város a Területi Operatív Programban; a fejlesztéshez önrészt sem kell biztosítania az önkormányzatnak. A pénzből kiépítenek egy ötágú körforgalmat a város határában, a 47-es számú főút hosszúpályi leágazásánál. A körforgalom kialakítása mellett a gazdasági övezet belső úthálózatának kiépítése is a beruházás része. Ezen túl a kivitelező Debrecen felől kialakít egy 150 méter hosszú jobbra kanyarodó sávot, Mikepércs irányából pedig egy ugyanilyen hosszúságú külön balra kanyarodót építenek, így egy nagyobb bejárata lesz a Déli Ipari Parknak a 47-es főút felől. A beruházás eredményeképp biztonságosabb lesz majd a le- és felhajtás a 47-esre, és a kanyarodók sem zavarják majd annyira a főút forgalmát.
 
A tervek szerint a debreceni repülőtértől délre az ipari termelő beruházásoknak biztosítanak majd helyet, északra pedig egy üzleti innovációs negyedet alakítanának ki.
 
Eddig négy cég jelentette be, hogy üzemet épít a déli ipari parkban:
 • Krones AG
  A KRONES cégcsoport a folyamat-, töltés- és csomagolástechnológia területén, ital és folyékony élelmiszeripari termékeket előállító üzemeknek tervez, fejleszt és állít elő a teljes termelési értékláncot lefedő gépeket és teljes gépsorokat; az egyedi gyártógépektől kezdve az információs technológiai megoldásokon és gyártervezésen át a logisztikai rendszerekig. 190 ország vevői használják elégedetten a Krones termékeit, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy Európában minden második palack egy Krones gép segítségével készül.
  A 2018-ban indult zöldmezős beruházás során egy 40 000 négyzetméteres gyártócsarnok és egy 3 900 négyzetméteres irodaház épült fel Debrecenben, a Mikepércsi út végén található Debreceni Ipari Centrumban. A Krones legnagyobb gyárát 2019.09.18-án adták át.
   
 • ITK Holding Zrt.
  Két buszgyárat épít Debrecenben az ITK Holding Zrt. A nagyobbat a Debreceni Ipari Centrumban, a kisebbet pedig a Határ úton. Ez utóbbi gyár már áll, és oktató-, valamint fejlesztőközpont is egyben. A beruházás összértéke 70 millió euró, azaz közel 21 milliárd forint. Debrecen számára ez egy kiemelkedő beruházás, hiszen egy új szektor, a buszgyártás jelenik meg a városban. Az új debreceni buszgyártócsarnok ünnepélyes alapkőletételére 2019.10.12 -én került sor és a tervek szerint 2020 végére gördülhet le az első autóbusz a gyártósorról.
   
 • Deufol
  A német cég egy csomagolóipari és logisztikai üzemet épít Debrecenben.2019.10.08-án lerakták a Deufol debreceni gyárának alapkövét. A vállalat 120 új munkahelyet teremt a déli gazdasági övezetben. 
   
 • Vitesco Technologies
  A 2018. szeptember 17-i alapkőletétellel a Vitesco Technologies megkezdte gyárának építését a Debreceni Ipari Centrumban.  A sorozatgyártás a tervek szerint 2020 harmadik negyedévében kezdődik meg.

 

Képek: