Végleges adásvételi szerződést írt alá a SEMCORP Group és Debrecen Városa

  • by admin - k, 04/06/2021 - 08:47
A SEMCORP Csoport 2020. november 10-én jelentette be, hogy Debrecent választotta új lítium-ion akkumulátor elválasztó fólia (LiBSF) gyártóüzemének helyszínéül.
A SEMCORP 183 millió eurót fektet a létesítmény megépítésébe, amely várhatóan 2023 első negyedévében kezdi meg a gyártást, több mint 400 helyi munkahelyet létrehozva termelési, mérnöki és adminisztratív területeken.
 
Az Önkormányzat és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. határidőre teljesítette mindazon feladatokat (többek között a telekalakítás, ideiglenes közműkapcsolatok kiépítése, lőszermentesítés), amelyek a végleges adásvételi szerződés aláírásának előfeltételei voltak, így a SEMCORP és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. a mai napon aláírta a megállapodást. Ennek megfelelően a cégcsoport a debreceni Déli Ipari Parkban, 19 hektáron építi fel 97 000 m2-es üzemét. Papp László, Debrecen polgármestere elmondta, hogy “Debrecen a világ legversenyképesebb városai köze tartozik, amelyet az is bizonyít, hogy a város és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. az EDC Debrecennel együttműködve a Semcorp által  meghatározott rendkívül  szoros határidőket is teljesíteni tudta és ezáltal minden feltétele teljesült a beruházás megkezdésének. Örömmel állapíthatjuk meg, hogy a jelenlegi világjárvány ellenére is tovább erősödik Debrecen gazdasága.” 
 
A SEMCORP 2021. januárjában már megkezdte a gyár előkészítő munkálatait, elindult a régészeti feltárás folyamata. Az új létesítmény négy alapfólia gyártósornak ad majd otthont, valamint bevonási és hasítási munkákra is létesít kapacitást.
 
A SEMCORP-nak jelenleg öt kínai telephelye van, a debreceni lesz az első Kínán kívüli gyár. A debreceni gyár várhatóan 400 millió m2-rel bővíti majd a cégcsoport meglévő 3,3 milliárd m2 szeparátor fólia gyártási kapacitását. A SEMCORP, hivatalosan ismert nevén a Yunnan Energy New Material Co. Ltd., jelenleg a legnagyobb LiBSF szállító a világon. Ügyfelei között olyan globális piacvezető lítium-ion akkumulátor ellátók szerepelnek, mint az LG, Panasonic, és a Samsung.