ÚtraManó – különleges mese-villamos Debrecenben

  • by admin - k, 06/08/2021 - 15:43
A DKV Debreceni Közlekedési Zrt. és az ÚtraManó mobilapplikációt fejlesztő Plukkido csapat együttműködésének köszönhetően megszületett Magyarország első ÚtraManó villamosa.
A járat 2021. június 13-án 15 órakor indul első útjára a Nagyállomásról, az 1-es vonalon. Aznap, még háromszor teszi meg ezt az utat, az érdeklődő gyerekekkel.  Az Útramanó mese-villamossal a DKV Zrt. a legkisebbeket számára is vonzóvá szeretné tenni a közösségi, ezen belül is, a leginkább környezetbarát villamosközlekedést.
 
A Plukkido csapata 2020. év végén kereste meg a DKV Zrt.-t az ÚtraManó mese-villamos megalkotásának ötletével, annak érdekében, hogy az országosan elérhető autós alkalmazást népszerűsítsék a közösségi közlekedésben is. Az ötletből több hónapos előkészítő munka után született meg az eredmény. Debrecen ikonikus, 1-es villamos vonalán Manók mesélnek „gyereknyelven” a legkisebb utasoknak az ablakon keresztül eléjük táruló látnivalókról. A mesék egyebek mellett, a történelmi nevezetességekről, a debreceni közösségi közlekedésről, és a természetről is szólnak. 
 
Nem lehet elég korán kezdeni
 
A DKV Zrt., a közösségi közlekedés környezetvédelmi hatásaira már 2009 óta nagy hangsúlyt fektet. Azzal, hogy egységesen a DKV Zrt. végzi a helyi közösségi közlekedési szolgáltatást Debrecenben, fontos társadalmi szerepvállalássá vált a környezetvédelem a társaság számára. A programjaik során kiemelt szerep jut a közösségi közlekedés környezeti hatásainak hangsúlyozására. 
A lakókörnyezetünk megóvása érdekében a szemléletváltó nevelési programot már óvodás és kisiskolás korban el kell kezdeni. Ezt a cél szolgálja a 2011-ben elindított „Együtt utazni jó!” program is, melyhez az elmúlt években már az általános iskolákon túl számos óvoda és középiskola is csatlakozott.
 
Fotó: Kandert Szabolcs
 
Mesével még közelebb
 
A Plukkido innovatív, közösségi közlekedést kiszolgáló fejlesztése kiválóan ötvözi a mai modern kor digitalizált világát az alapvető hasznos ismeretek átadásával, hiszen a gyerekek egy mobil applikáció közvetítésével, a jármű hangszóróján keresztül ismerhetik meg Debrecen főbb történelmi nevezetességeit és a környezetüket. Az információk, a gyerekekkel utazó láthatatlan manók hangján jutnak el a legkisebbekhez, ezzel varázslatosabbá téve az utazást. Az ÚtraManó villamoson elérhető verziójával, akárcsak az alkalmazásban elérhető többi funkcióval a Plukkido hozzájárul ahhoz, hogy a mese erejével fenntartsa a gyerekek érdeklődését az őket körülvevő környezet iránt, mely különösen értékes a korunkra jellemző, túlzott képernyőhasználat idején.
 
Az ÚtraManó villamos 2021. június 13-án 15, 16, 17 és 18 órakor indul a Nagyállomásról. A villamosok a teljes 1-es vonalon közlekednek, azonban a járatra fel- és leszállni, csak a Nagyállomáson és az Egyetem megállóhelyen lehetséges.