Nagyot dobott az idei debreceni turisztikai számokon az új strand

  • by admin - sze, 09/09/2020 - 09:07
Debrecenben tartja éves közgyűlését a Magyar Fürdőszövetség.
Több mint 150 ezren látogattak el nyár eleji megnyitása óta Debrecen új vízi élménykomplexumába, az Aquaticum Debrecen Strandra. A hozzá tartozó szálloda megnyitása óta nem produkált olyan foglalási adatokat, mint júliusban.
 
A városban a turizmus több lábon áll és a fejlesztések tovább folytatódnak – erről Papp László polgármester beszélt a Magyar Fürdőszövetség közgyűlésén. A polgármester azt mondta, a befektetők igénylik a minőségi szálláshelyeket, emiatt több szállodafejlesztés is elindul a városban. Az Aquaticum szomszédságában például egy négycsillagos hotel épülhet, amire 4,4 milliárd forintot nyert az önkormányzat.
 
- Nagyon remélem, hogy egy új, izgalmas szálláshellyel tovább tudjuk növelni a debreceni turisztikai élményelemek kihasználtságát, ezen túlmenően tervezünk egy jelentős és átfogó állatkertfejlesztést, amelyet próbálunk összehangolni majd a Debrecenbe érkező Természettudományi Múzeummal – mondta a polgármester.
 
A Magyar Fürdőszövetség országos felmérése azonban azt mutatja, hogy a fürdőhelyek idén átlagosan 40 százalékos bevételkieséssel számolnak. A szervezet kedden kezdődött őszi közgyűlésén azt emelték ki, hogy szükség van a kormány támogatására ahhoz, hogy a szektorban meg tudják védeni a munkahelyeket.
 
A Magyar Fürdőszövetség vezetője, Boros László Attila azt mondta: nyár végére sikerült ugyan a tavalyi rekordévhez képest mindössze 20 százalékos visszaesést elkönyvelni, de a mostani vírushelyzet miatt arra számítanak, hogy idén összességében 40 százalékos bevételkiesés lesz. Hozzátette: ezt semmilyen gazdasági társaság nem tudja drasztikus gazdasági intézkedések meghozatala vagy külső forrásbevonás nélkül túlélni.
 
- Annak érdekében, hogy jövő nyárig eljussanak ezek a létesítmények, nagyon nagy lobbitevékenységbe kezdünk, illetve még magasabb fokozatra fogjuk tekerni a lobbigépünket annak érdekében, hogy a kormányzat oldalánál annak a 18 ezer munkahelynek a megtartásában kapjunk segítséget, amit ma a fürdőágazat foglalkoztat – hangsúlyozta Boros László Attila.
 
A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese azt emelte ki, hogy ebben a nehéz időszakban 1,4 millió magyart fogadtak a szálláshelyek. Ez a tavalyi rekordévet is meghaladja 15 százalékkal. Emellett újabb marketingkampányba kezdenek.
 
- Napokon belül elindul egy olyan országos kampány, amelynek egyetlen célja az, hogy a belföldnek folyamatosan azt a hitét erősítse, hogy menjünk belföldre pihenni, járjunk a belföldi fürdőkbe, tervezzünk belföldben októberre, novemberre, de még decemberre is – mutatott rá Könnyid László.
 
A tervek szerint a következő Európai Uniós ciklusban 100 milliárd forintos átfogó fürdőfejlesztési program indul Magyarországon.
 
Forrás: dehir.hu
Boros László Attila, a Magyar Fürdőszövetség elnöke
Papp László, Debrecen polgármestere