Elindult a Zöld busz Debrecenben

  • by admin - sze, 09/02/2020 - 09:13
Az autóbusz a DKV Zrt mentrendszerinti járataként fog közlekedni egész szeptemberben, melyet ingyenesen használhat a nagyközönség.
- Szeptemberben indul az Zöld Busz Program első demonstrációs mintaprojektje Debrecenben - közölte Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár a demonstrációs célú elektromos busz ünnepélyes debreceni átadóján.
A Zöld Busz Programmal a kormány 36 milliárd forintot fordít arra, hogy környezetbarát járművek közlekedjenek a nagyvárosokban. A cél, hogy a településeken nulla vagy alacsony károsanyag kibocsátású buszok szállítsák az utasokat. A közlekedés zöldítés elengedhetetlen eleme annak, hogy Magyarország teljesítse a 2050-ig vállalt, az Európai Unió által kijelölt klímasemlegességet – hangsúlyozta az államtitkár.
 
- Büszkék vagyunk, hogy Magyarországon elsőként Debrecenben indul el a Zöld Busz mintaprojekt. Szeptemberben egy hónapon át - térítésmentesen - kipróbálhatnak a debreceniek egy elektromos autóbuszt, amely menetrendszerinti járatként, több útvonalon fog közlekedni Debrecenben – emelte ki Balázs Ákos alpolgármester.
 
Debrecen élen járt a környezetbarát közösségi közlekedés kialakításában már 2009-ben, hiszen mi voltunk az első nagyváros, amely a teljes flottát lecserélte az akkori legkorszerűbb, EURO 5-ös autóbuszokra. Ezzel éves szinten mintegy 500 tonna károsanyagkibocsátással csökkentve a környezeti terhelést.
 
- A Kormány azon törekvése, hogy a fenntarthatóság terén támogassa a nagy városokat, egyezik a Debrecen 2030 programban meghirdetett új környezetpolitikánkkal. Fenntartható módon kívánjuk fejleszteni Debrecent; létrehoztuk a Fenntartható Debrecen díjat, a Civaqua program keretében vizet hozunk a városba, zöld buszvárókat telepítünk, naperőművet építünk, elültetünk 10 ezer fát, véderdőket alakítunk ki Debrecen nyugati oldalán és folytatjuk az intézményeink energetikai korszerűsítését – hangsúlyozta az alpolgármester.
 
- Mindig nyitottak voltunk stratégiai partnerünkkel arra, hogy olyan közlekedési módokat ajánljunk a felhasználók irányába, melyek valóban ezt a zöldítést segítik, a környezetvédelmet támogatják, ezáltal élhetőbb lehetőséget biztosítanak az állampolgárok számára. Nem utolsósorban pedig munkahelyeket teremtenek – hangsúlyozta Kossa György.
 
Ez a demonstrációs program készíti elő, hogy Debrecenben belátható időn belül elektromos buszok is közlekedjenek.
A 100%-ban elektromos meghajtású autóbuszt szeptember 2-tól egy hónapon keresztül, tervezetten a DKV 3., 11., 19., 22., 24., 25., 25Y., 36., 41. számjelzésű járatain használhatják a debreceniek térítésmentesen.