A BMW Group elkötelezte magát Debrecen mellett

  • by szerkeszto - k, 10/16/2018 - 10:32
Ünnepélyesen aláírták a magyarországi beruházás első szerződéseit

Oliver Zipse, a BMW AG Igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a Debreceni Egyetemen megrendezett hivatalos eseményen aláírta a vállalat magyarországi beruházásával kapcsolatos szerződéseket. BMW a város és a régió jövőjét tekintve történelmi jelentőségű beruházást hajt végre. Városunk új fejlődési pályára állt.

Papp László beszédében rámutatott: Debrecen a BMW csoporttal való együttműködésnek köszönhetően a régió legnagyobb integráló erővel rendelkező városaként egyet jelent majd a fejlődéssel, a növekedéssel, a magas szintű tudással és a versenyképes munkalehetőségek sokaságával. Mindent megtesz a város annak érdekében, hogy a BMW család sikeres és megbecsült tagja legyen.

Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta: „történelmi siker a BMW debreceni beruházási döntése, mely által végérvényesen összefonódott a német járműipar a magyar szaktudással, és amely beruházás nem csupán hozzájárul Magyarország versenyképességének növeléséhez, hanem elismerése a magyar emberek szorgalmának, tehetségének, a debreceniek profizmusának és egyben a magyar gazdaságpolitika eredményességének bizonyítéka is.”

Oliver Zipse kiemelte: „160 megvizsgált európai helyszín után Debrecenben találtuk meg, amit kerestünk. A térségében egy rendkívül versenyképes régióra leltünk, ahol elkötelezett hatósági együttműködés, jó infrastruktúra, megalapozott beszállítói bázis, illetve megfelelő földterületek teszik lehetővé egy teljes értékű járműgyártó létesítmény működését”

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, aki kormánybiztosként felel a debreceni autóipari központ, illetve környezete gazdasági, oktatási és kulturális fenntartható fejlődéséért, az ünnepség helyszínválasztást szimbolikusnak nevezte: a BMW számít a Debreceni Egyetemre, számít az oktatásra, a kutatásra.

Bejelentették, hogy a BMW Group debreceni gyárának igazgatója Michele Melchiorre lesz. Az építkezést megalapozó munkálatok 2019-én kezdődnek meg, a gyártás beindulását követően évente akár 150 000 darab új autó is készülhet itt. Az üzem közvetlenül több mint 1 000, beszállítói- és szolgáltatóhálózatán keresztül pedig közvetetten számos további munkahelyet teremt – az új létesítmény területén és a teljes északkelet-magyarországi régióban egyaránt.

 

Fotó: Miskolczi János